Wat is Recht van Opstal en waar moet men rekening mee houden?

Maak van ‘verloren’ bedrijfsoppervlakte een inkomstenbron.

De sterk stijgende prijs voor elektriciteit en het toegenomen bewustzijn van bedrijven over hun ecologische voetafdruk zorgt voor een versnelling in de markt van zonnepanelen.

Om extra rendement te halen uit ‘verloren’ oppervlakte van een bedrijf kan gedacht worden aan een solar installatie. Een dak of carport is hiervoor het meest geschikt. Zo kan men zelf stroom produceren zonder onderhevig te zijn van fluctuaties op de energiemarkt.

Is een extra investering nodig om te kunnen genieten van de voordelen van zonne-energie?

Als bedrijf kan men kiezen voor de aankoop van een solar installatie, maar er is ook een mogelijkheid om zonder eigen investering te genieten van de voordelen van zonne-energie. Dit kan door het dak of carport beschikbaar te stellen voor de installatie van zonnepanelen onder de Recht van Opstal formule. 7C Solarparken is specialist in solarprojecten en staat dan volledig in voor de investering, ontwikkeling en uitbating van deze energie-installatie waarbij er een mooie korting op de stroomprijs geboden wordt.

Wat is het Recht van Opstal?

Vaak wordt gebruik gemaakt van een onderdeel van het zakelijk recht: ‘het Recht van Opstal’ om een solarproject te realiseren op iemand anders eigendom. Door deze opstalwet hoeven gebouweigenaar en verbruiker niet dezelfde partij te zijn.

Door het opstalrecht wordt de zonne-installatie als het ware losgekoppeld van het gebouw:

 • De ‘opstalgever’ blijft de eigenaar van het gebouw.
 • De ‘opstalnemer’ is de eigenaar van de zonnepanelen.

Er worden duidelijke overeenkomsten tussen opstalhouder en opstalgever opgesteld.

Recht van Opstal - Zonnepanelen dak bedrijf
Recht van Opstal - zonne-energie bedrijf

Wat betekent dit voor de eigenaar van het pand, de opstalgever?

 • De eigenaar stelt het bedrijfdak of carport onder de Recht van Opstal formule beschikbaar voor de installatie van zonnepanelen.
 • Voor het zonnepaneel systeem is er geen investering nodig. 7C Solarparken neemt de investering, ontwikkeling en uitbating van de installatie volledig op zich.
 • Na de duur van de overeenkomst kan het bedrijf verder genieten van de gratis stroom van de solar installatie.

Welke voordelen kan 7C Solarparken door hun schaalvoordeel en trackrecord bieden aan klanten?

 • Een lage energieprijs voor 25 jaar waarvan 15 jaar vastgelegd zonder indexatie.
 • Korting op het stroomtarief tussen 20 en 30%, afhankelijk van de staat van het dak, de oriëntatie, het huidig verbruik en capaciteit.
 • Professioneel asset management en de jarenlange ervaring van specialisten.

Waar moet men rekening mee houden?

 • Bij de verkoop van het bedrijfsgebouw blijft de solar installatie eigendom van de opstalgever, deze kan niet mee verkocht worden. Alle rechten en plichten gaan dan over naar de nieuwe eigenaar van het gebouw.
 • Het bedrijf moet toestemming geven om de stroom van de solar installatie op het net te plaatsen via zijn bestaande netaansluiting.
 • De opstalgever zorgt ervoor dat nieuwe constructies, bomen, beplanting,… geen schaduw geven en dus invloed hebben op het rendement van de installatie.
 • Gedurende de duurtijd van het opstalrecht moet vrije toegang verleend worden aan de opstalnemer en de installateur voor de bouw van de solar installatie, de inspectie, de uitbating en het onderhoud ervan.
 • Het is de verantwoordelijkheid van de dakeigenaar om de installatie schadevrij te houden.
 • De onroerende voorheffing met betrekking tot het onroerend goed blijft ten laste van de grondeigenaar.
 • De overeenkomst moet door de notaris verleden worden. Bij het vestigen van een opstalrecht moet een registratierecht van 2% betaald worden voor de registratie van de overeenkomst bij het plaatselijke registratiekantoor. Dit is voor rekening van de opstalnemer.

Creëer een zorgeloze inkomstenbron voor uw bedrijf.

7C Solarparken zorgt niet enkel voor de investering, ontwikkeling en uitbating van de solar installatie. Gedurende de gehele periode draagt 7C ook de verantwoordelijkheid voor het beheer en onderhoud. U stelt enkel uw dak ter beschikking onder het Recht van Opstal en geniet zonder zorgen van de vele voordelen van zonne-energie. Er zijn ook tal van uitbreidingmogelijkheden, zoals laadpalen, Ebikeports, batterijopslag en zelfs mobiele zonneparken voor werven en bedrijfsevenementen.

Benieuwd naar de mogelijkheden van solarprojecten voor uw bedrijf?
Contacteer ons dan vrijblijvend.

Meer informatie

Wat kunnen wij nog voor uw bedrijf betekenen?