Enkele ‘Duitse Vlamingen’ schakelen Jean-Marie Pfaff in om deuren te openen in de Vlaamse markt van zonne-energie. In Duitsland is 7C Solarparken al bij de grootste spelers.

-dinsdag 15 december 2020 om 3.25 uur-

Steven De Proost: ‘Sinds 1 december werkt Jean-Marie Pfaff fulltime bij ons.’ Maarten De Bouw/dba

De Duitse specialist van zonne-energie 7C Solarparken heeft grootse plannen om de groenestroomverplichtingen van Vlaanderen te helpen realiseren. Het bedrijf dat ­geleid wordt door enkele Vlamingen rond Steven De Proost is in de grootste Europese markt van zonne-energie, Duitsland, al de nummer tien. ‘Als we met de expertise die we daar hebben opgebouwd niet zouden slagen in Vlaanderen, dan doen we iets fout’, zegt De Proost.

‘Het gros van de zonnepanelen in Vlaanderen zijn kleine installaties van particulieren. Zo ga je de Europese doelstellingen niet halen’, zegt De Proost. Terwijl Vlaanderen zegt jaarlijks 300 MWp aan zonne-energiecapaciteit te moeten toevoegen, denkt De Proost dat het eerder 500 à 600 MWp moet zijn om de Europese doelstelling te halen. Zo niet dreigen boetes de stroomkosten zelfs met de helft op te drijven. Volgens De Proost moet Vlaanderen meer inzetten op grote installaties, maar die hebben bij de bevolking een negatieve connotatie gekregen als gevolg van de ­excessen met groenestroominstallaties. Denk aan de uitwassen van het bedrijf ­Enfinity. ‘In Duitsland zijn grote projecten goed voor 30 procent van de markt van zonne-energie. In België is dat slechts 10 procent.’ De goedkoopste zonne-energie wordt niet opgewekt door installaties op daken, maar door grote grondinstallaties.

‘Men zegt dat dat in Vlaanderen niet kan, maar dat is een misvatting. In Duitsland realiseren we grondinstallaties langs spoorwegen, autosnelwegen, op oude stortplaatsen, militaire kazernes, voormalige industriële sites en ga zo maar door. Hier remt men ze af, wat de belastingbetaler veel geld kost.’ Vlaanderen kent certificaten (steun) toe op basis van de investeringskosten van een installatie en op basis van wat je zelf afneemt. Een grondproject langs de autosnelweg dat bijvoorbeeld stroomt levert aan een tankstation wordt zo twee keer ontmoedigd.

‘Hoe duurder je bent, hoe meer certificaten. Inefficiëntie wordt beloond én de factuur komt bij de belastingbetaler. Sorry, maar dat is toch amateurisme?’, zegt De Proost. Hij verwijst naar een nieuw project in de Gentse Zeehaven dat het bedrijf zopas realiseerde. ‘Dankzij onze jarenlange ervaring in Duitsland hebben we dat tegen een lage kostprijs kunnen opzetten. Het ­levert ons minder steun op dan wie het op z’n Belgisch zou doen.’

Dat 7C Solarparken het project van 6,2 MWp kon realiseren, is mogelijk mee te danken aan het feit dat het de Vlaamse Energieholding (VEH) in zijn kapitaal heeft. In het kapitaal van de VEH zit ook Stad Gent. ‘Maar we kenden het gebouw in de Gentse Zeehaven en hadden eigen contacten’, zegt De Proost.

Belgische investeerders

De nieuwe investering in Gent is een voorafname van wat De Proost, die de jongste tien jaar vooral in Duitsland groeide, deels met kapitaal van een aantal Belgische families, voor ogen heeft. De komende twee jaar wil hij ‘minstens 50 MWp toevoegen’. ‘Ook al zit de Vlaamse markt onlogisch in elkaar, we denken dat we veel kunnen bijbrengen en willen marktleider worden. 7C Solarparken mikt zowel op organische groei, overnames als het overkopen van ­bestaande installaties. In Duitsland beheert het bedrijf 300 MWp aan zonne-energie-installaties waarvan 240 MWp in ­eigendom: dat zijn zowat 600 tot 700 voetbalvelden vol met zonnepanelen.

Het is er ook inzake rendement on­geëvenaard met een marge op investeringen van 10 procent, terwijl het marktmechanisme van de Duitse overheid erop gebouwd is dat de zonneparken een rende­ment tot 8 procent opleveren. Dat doen ze onder meer door minder performante installaties op te kopen én te verbeteren en het beheer en onderhoud zelf te verzekeren. Die aanpak leverde het bedrijf al verschillende prijzen op. In Davos werd De Proost in 2017 uit­geroepen tot de beste ceo in de ­Europese markt van zonne-energie.

Het bedrijf is ook beursgenoteerd. ‘Dat geeft ons toegang tot kapitaal.’ Bij de institutionele investeerders die bij de recentste kapitaalronde in het kapitaal stapten, zitten ook enkele bekende namen als verzekeraar Ageas, Ethias, vermogensbeheerder Leo Stevens & co en fondsen van internationale spelers als JP Morgan en Deutsche Bank. De Proost is overtuigd dat zonne-energie de wind in de zeilen heeft. ‘Het is voor nieuwe installaties de goedkoopste oplossing én je bespaart ook nog eens op de variabele stroomkosten door op transmissie- en distributiekosten te besparen.’ 7C Solarparken deed in Beieren in het verleden al af en toe een beroep op de diensten van ex-doelman Jean-Marie Pfaff om deuren sneller te openen. ‘Sinds 1 december werkt hij fulltime bij ons in onze ambitie de Vlaamse markt te veroveren.’

Wie zit er achter 7C Solarparken?

7C Solarparken werd in oktober 2008 opgericht door enkele ­Vlamingen rond Steven De Proost. Koen Boriau (financieel directeur en co-stichter) en Philippe Cornelis (technisch directeur) zijn de andere Vlamingen in het management en kapitaal.

De Proost en Boriau zijn voormalige analisten van Dexia die de nutssector volgden. Met de steun van bevriende investeerders zoals Rodolphe de Spoelberch, wijlen Karel Moortgat, ­investeerder Jos Sluys en aandelen­specialist Kristoff Van Houte wist het door te groeien tot de nummer tien van de ­Europese markt van beurs­genoteerde zonne-energie­spelers. Het bedrijf haalt een jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda) van 43 miljoen euro en is op de beurs circa 300 miljoen euro waard. 7C Solarparken is voor de Vlaamse energieholding VEH de op drie na belangrijkste investering. 7C Solarparken investeerde de jongste twaalf jaar in Duitsland, maar mikt nu op België als ­tweede markt. (pdd)

Lees het volledige artikel hier