Customer Success Story

Dobbels Meat | Noblys, ‘A refined meat tradition.’

Gesticht in 1964 groeide Dobbels Meat uit tot een wereldbekende fabrikant van verfijnde vleeswaren. In 2007 lanceerde de huidige bestuurder van dit familiebedrijf, Sophie Dobbels, het merk ‘Noblys’ waarmee het bedrijf zijn activiteiten zowel nationaal als internationaal verder zette. Ook het bebouwde terrein werd uitgebreid. Startend van 400m² naar de huidige 3.000m².

PV installatie Dobbels MeatBij Dobbels Meat wordt alles in het werk gesteld om fijne vleeswaren onder optimale omstandigheden te produceren en zo spoedig mogelijk aan te leveren.

Het Dobbels Meat DNA bestaat uit 4 pijlers volledig verwoord onder de merknaam Noblys, ‘Refined Meat tradition’. Als eerste pijler de core business, het veredelen van verfijnde vleeswaren. Een 2de belangrijke pijler is het nobel zijn met de klanten en leveranciers, zorgen voor een mooie en standvastige relatie. Als 3de pijler worden de medewerkers niet vergeten, iedereen voelt zich goed bij Dobbels Meat. Recent is hier nog een 4de pijler bijgekomen, duurzaam omgaan met de natuur. In het kader hiervan werden al enkele projecten gerealiseerd waaronder de vergroening van het wagenpark, de waterzuivering van afvalwater en de recyclage van afval, de transformatie naar ecologische verpakkingen en nu ook deze belangrijke investering in zonnepanelen.

Challenge

Het belang van duurzaamheid in de voedingssector

Meer en meer leggen grootwarenhuizen strenge en duurzame normen op aan hun toeleveranciers. Ze zoeken steeds vaker naar bedrijven die extra inspanningen leveren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Dobbels Meat zet zich al van het begin in om duurzaam te fabriceren. Het reduceren van energiekosten van het fabrieksterrein en de machines en het implementeren van groene energie werd een belangrijk punt op de agenda. De stijgende energieprijzen en het feit dat koelinstallaties veel energie verbruiken bij mooi en warm weer maakten van Dobbels Meat het ideale profiel voor een solarinstallatie van 7C Solarparken Belgium.

Solution

Een korte bouwtijd is voor de klant altijd belangrijk, zeker in een productie omgeving.

Voor het Dobbels Meat project werd door 7C Solarparken Belgium in verschillende fases gewerkt. In de eerste fase voerde 7C Solarparken een grondige analyse uit van het verbruiksprofiel van zijn klant. Een netstudie en energiestudie bepalen de hoeveelheid stroom die er kan worden geproduceerd. Er wordt rekening gehouden met de stroom die lokaal kan worden afgenomen en de hoeveelheid stroom die eventueel naar het elektriciteitsnet kan gaan. Stabiliteitsstudies berekenen de draagkracht van het dak en bepalen het design aan de hand van de hoeveelheid zonnepanelen die men kan installeren in de meest gunstige capaciteit en opstelling.

 “Alles is perfect tot in de puntjes afgewerkt en opgevolgd. Zo hadden wij een zorg minder en konden we ons concentreren op onze eigen core business.”

Managing Director, Dobbels Meat

De 2de fase is een voorbereiding op de 3de fase, de uitwerking van de elektrische schema’s en de netkoppeling. 7C Solarparken zorgt er steeds voor dat de 3de fase, de aanbestedingen, goed geregeld zijn om een goede timing te kunnen aanhouden. Een korte bouwtijd is voor de klant altijd belangrijk, zeker in een productie omgeving. In fase 4 houdt 7C Solarparken toezicht op de volledige bouw van het project, verzorgt zij alle keuringen en aangiftes bij de netbeheerder en wordt er eventueel een as-built dossier opgemaakt.

Het belangrijkste voor de klant is een constante en zo hoog mogelijke productie van de zonnepanelen.

Eens de gehele installatie gekoppeld is aan het elektriciteitsnet zorgt 7C Solarparken verder voor het beheer, de monitoring en het onderhoud van deze PV installatie. De opvolging gebeurt online waarbij vooral de omvormers aan strenge controle onderhevig zijn en er onmiddellijk kan worden ingegrepen bij defecten. Het belangrijkste voor de klant is een constante en zo hoog mogelijke productie van de zonnepanelen. De groene stroomcertificaten worden automatisch gefactureerd en ook het teveel aan geproduceerde energie kan op het elektriciteitsnet worden geïnjecteerd en gefactureerd.

In het kader van een breder duurzaamheidsverhaal werden ook 2 dubbele laadpalen geïnstalleerd op de bedrijfsparking. Intussen worden hier al 3 voertuigen van het bedrijf elektrisch geladen. In verschillende stappen werd een technische, energetische en financiële analyse gemaakt voor een correcte en op maat gemaakte oplossing en rectificatie van het wagenpark. De 3 projectleiders van 7C Solarparken zorgden gedurende het hele project voor een transparante en vlotte communicatie.

Door het complexer worden van de energiestromen bij Dobbels Meat als gevolg van het gebruik van zonnepanelen, elektrische wagens en de elektrificatie van het productiepark werd het bedrijf voorzien van een energie monitoring, waarbij alle energiestromen in kaart worden gebracht. Hierdoor kan de verdere rationalisatie van het energieverbruik worden doorgevoerd.

Success

Het belang van duurzaamheid in de voedingssector

Dobbels Meat merkte al snel resultaat met de nieuwe solarinstallatie van 7C Solarparken. Er werden 568 zonnepanelen op het dak geïnstalleerd, goed voor een oppervlakte van 1.500m2, met een jaarlijkse productie van 186.489 kWh. Een bescheiden schatting stelt dat er over het gehele jaar een besparing van 30% kan worden gerealiseerd, in zonnige maanden zelfs tot 38%! Dit betekent dat dit vleesverwerkend bedrijf tijdens de zomermaanden volledig kan draaien op zonne-energie. Met deze goede resultaten denkt Dobbels Meat zijn investering op minder dan 7 jaar terug te verdienen.

De koelinstallaties verbruiken veel energie als het warm is. Hoe harder de zon brandt op de zonnepanelen, des te harder draait de koeling. Deze investering heeft dus meer dan een boost gegeven aan het imago van Dobbels Meat, het is een echte win-winsituatie. Maar het bedrijf wil nog een stuk verder gaan in de toekomst met bijvoorbeeld de verdubbeling van de capaciteit van de laadpalen. De doelstelling van Dobbels Meat is om stap voor stap de duurzaamheid te verhogen en daarbij de kosten te verlagen. 7C Solarparken heeft hen al in de goede richting gebracht om deze doelstelling te realiseren.

Case video

7C Solarparken Belgium

7C Solarparken Belgium is een financier, ontwikkelaar en uitbater van industriële solarprojecten binnen de Benelux en biedt naast professioneel asset management ook de mogelijkheid tot herontwikkeling en overname van bestaande projecten.

7C Solarparken specialiseert zich vooral in het Recht Van Opstal, waarbij zij instaat voor de volledige investering van de solarinstallatie en er een korting op de stroomprijs geboden wordt.

Ook biedt 7C Solarparken hulp aan kmo’s bij de verschillende fases van een investering in zonne-energie om tot het beste resultaat te komen.

7C Solarparken heeft realisaties in Vlaanderen, Brussel en Wallonië en ontwikkelt ook projecten met laadpalen, Ebikeports en mobiele solarprojecten.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Komt u graag te weten wat 7C Solarparken Belgium voor uw bedrijf kan betekenen op vlak van duurzame energie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via onderstaand formulier.

Contactpagina
Interesse in: *